Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Κάνε μου λιγάκι FAUVE

Οι FAUVE  είναι μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών, που αποτελείται από μουσικούς και έναν κινηματογραφιστή, προερχόμενη από τη Γαλλία. Η ραχοκοκαλιά του σχήματος έχει την κλασσική  τετραμελή δομή: φωνή, μπάσο, κιθάρα, ντραμς. Μαζί με ένα video artist δημιουργούν μουσική και βίντεο που στο σύνολό τους, ανεβάζουν στο YouTube. Μόνοι τους προωθούν τη μουσική τους, μέσω YouTube, social media και συναυλιών στις οποίες τα μέλη του σχήματος αυξάνονται, ξεπερνώντας κατά πολύ, τα βασικά πέντε.

Ξεκίνησαν το 2010, στο Παρίσι, διαλέγοντας το όνομά τους από την γαλλική ταινία Les Nuits Fauves. Κυκλοφόρησαν αρχικά, τις χρονιές 2011 και 2012 τρία singles, βλέποντας τα κομμάτια να σκαρφαλώνουν σχετικά γρήγορα στους καταλόγους επιτυχιών της Γαλλίας.  Στη συνέχεια, το Μάιο του 2013, έκαναν το breakthrough κυκλοφoρώντας ένα EP με έξι κομμάτια, που περιείχε και  το Blizzard. Ένα  υπέροχο τραγούδι που μετά από τρεις-τέσσερις μήνες.



Όταν εμφανίζονται δημόσια, θέλουν να διατηρούν την ανωνυμία τους, και μυστική την καταγωγή τους. Αποφεύγουν την έκθεση στη δημοσιότητα με πρόσωπα και ονόματα. Τη φιλοσοφία αυτή θα τη διακρίνεις και στους στίχους της κολλεκτίβας των FAUVE. Δε θέλουν να ξεχωρίζουν, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Μπορεί να είσαι εσύ, μπορεί να είμαι και εγώ. Αρθρώνουν κοινωνικό και πολιτικό λόγο, ασχολούνται με την ασχήμια των μεγαλουπόλεων, αλλά και τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις αυτές, μέσα από ένα μελωδικό ραπάρισμα. Χρησιμοποιούν αρκετές φορές πιάνο, βιολί, κιθάρες και synths, δίνοντας στα όργανα πρωταγωνικό ρόλο στο ηχητικό τους τοπίο.

Τη Δευτέρα 3/2 κυκλοφόρησαν το πρώτο, (ένα από τα δύο μέρη όπως προδίδει και ο τίτλος), μεγάλης διάρκειας, άλμπουμ τους με τίτλο, VIEUX FRÈRES – Partie 1. Το δεύτερο αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Το VIEUX FRÈRES είναι καθηλωτικά όμορφο. Είναι αληθινό. Επιθετικοί στίχοι, περιγραφή συναισθημάτων και καταστάσεων, πάνω σε γλυκιές μελωδίες. Τα φυσικά όργανα είναι πάντα σε πρώτο πλάνο, που συμπληρώνονται στη συνέχεια, με αργά και ήρεμα beats. Η μουσική των FAUVE  ρέει σα πηγή νερού από του βουνό. Έιναι αγνή, παγωμένη, και φωτεινή, σε αντίθεση με τους στίχους που περιγράφουν καταστάσεις, δύσκολες, απαισιόδοξες και σκοτεινές. Και εκεί είναι όλη η ομορφιά του δίσκου. Στην αντίθεση που βγαίνει μέσα από αυτό το μείγμα.

Τσεκάρωντας τις λίστες με τα τραγούδια, που έχουν ανεβάσει στο κανάλι τους στο YouTube, βλέπεις τις επιρροές και καταλαβαίνεις πόσο καλή είναι και η μουσική τους παιδεία. Ξεκινούν από το κλασσικό hip-hop των Dead Prez,


πηγαίνουν στη disco των Chromeo, μεταφέρονται στο παρελθόν στα κλασσικά πατήματα των Kinks και των Beatles, επανέρχονται στο παρόν στις γρήγορες κιθάρες των Arctic Monkeys και των Queens Of The Stone Age. Εκτιμούν την ποπ τραγουδοποιία των Radiohead, την πρωτοπορία του Fela Kuti, το χορευτικό indie των Suuns, τις acid εμμονές του συμπατριώτη τους Mr. Oizo, αλλά και την neo-soul/electronica του James Blake. Αν οι γάλλοι φημίζονται για τη φινέτσα, το γούστο και τη ποιότητα στη μουσική, τότε οι FAUVE θα ήταν αδύνατο να κυκλοφορήσουν δισκογραφικά κάτι λιγότερο του καλού.

Magnifique !



η δισκοπαρουσίαση δημοσιεύθηκε στο Enface.gr το Φεβρουάριο του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου