Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

το δεκαοκτώ #blogovision2014

Liars ‎– Mess
Style : Electronic, Rock, Experimental
Label : Mute

Θεσσαλονίκη, Άυγουστος 2012


Πολύ με έχει βασανίσει αυτό το δισκάκι, κυρίως γιατί δε μπόρεσα να σκεφτώ ένα καλό edit για τη φωτογραφία (και γαμώ τα εξώφυλλα το Mess by the way) αλλά και για λόγους που θα μάθεις σε δέκα μέρες περίπου. #spoiler

Με τους Liars είχα πάντα μια σχέση αγάπης αλλά και σεβασμού. Κατάγονται από τη Νέα Υόρκη, η σχέση του Angus Andrew με την Karen O των αγαπημένων Yeah Yeah Yeah's είναι πάντα από τα "κουτσομπολιά" που αρέσει να αφηγούμαι. "Lead singer Karen O wrote this song about her boyfriend Angus Andrew when he left her to accept a job offer. Andrew is lead singer of the band Liars. "It's a love song, rooted in the emotion of missing someone," she said. Αυτό το κομμάτι φυσικά και είναι το Maps. Wait ! They Don't Love You Like I love You. ."


Οι Liars είχαν εξ' αρχής συμπάθεια εκ μέρους μου, λόγω καταγωγής αλλά και σεβασμό γιατί πάντα αν και κλασσικό σε φόρμα σχήμα, είχαν ροπή στον πειραματισμό και η μουσική τους άφηνε πίσω τις κλασσικές δομές, και το μοδάτο dance-punk genre των αρχών των zeros. Ήταν και το μυθικό live (όπως έμαθα αργότερα) στο Synch του 2005. Πάντα τα live που χάνεις λειτουργούν υπέρ του μύθου του συγκροτήματος. #fact. 

Οπότε όταν είδα πως κυκλοφόρησαν καινούριο album το κατέβ το αγόρασα αμέσως. Η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν άκουσα πολύ "σκληρά" πράγματα, πολύ βαριά. Προτίμησα πιο ελαφριά, ταξιδιάρικα, κυριώς ορχηστρική μουσική και ηλεκτρονική χωρίς στίχους, κι έτσι στις πρώτες ακροάσεις τους οι Liars στο Mess, με έχασαν. Νομίζω συγκράτησα δύο ή τρία κομμάτια. Το Mess είναι ρομποτικό, house, χορευτικό, σκοτεινό, techno, minimal, maximal, gothic, βαρύ, αντιθετικό και ambient στο δεύτερο μισό του, χτισμένο εξ ολοκλήρου στα synths.




Κάπου εκεί τους άφησα. Όταν επέστρεψα για να δω τι θα μπει στην εικοσάδα, ήταν διαφορετικά (μέτρησε και η γνώμη του Ηλεκτρονίου, που τους έχει ψηλά στη λίστα #spoiler, που είμαστε κοντά μουσικά και την εμπιστεύομαι). Λίγη όρεξη θέλει και κατάλληλο timing. Ένα καλό album, με διαφορετικά στοιχεία που θέλει ακροάσεις. Σίγουρα όχι βαρετό. Αν το #slow_focus δισκάκι του 2014 ως προς τον θόρυβο είναι το A u r o r a του Ben Frost, τότε το Mess είναι αυτό ως προς τα synths. Και τα καταφέρνει καλά. 


Όλο το album εδώ: Liars ‎– Mess

Personal favourites: Mask Maker, Vox Tuned DED, I'm No Gold, Pro Anti Anti, Darkslide, Boyzone, Dress Walker, Left Speaker Blown

Points: 82/100 

Στο δεκαοκτώ του 2013 οι Tosca με το Odeon, και του 2012 οι Portico Quartet με το ομόνυμο άλμπουμ τους.

Ως τώρα στη blogovision2014:

#19. Elbow – The Take Off And Landing Of Everything
#20. Fauve ≠ – Vieux Freres–Partie 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου