Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

το δεκαέξι #blogovision2014

Simian Mobile Disco ‎– Whorl
Genre : Electronic, Experimental, IDM
Label : Anti-
Γράμμος, Σεπτέβρης 2010


Αν υπάρχει ένα κομμάτι που θα μπορούσα να κουνήσω κωλαράκι και μέσα από τον τάφο, (γεια σου Παναγιώτη!) είναι το We Are Your Friends. Ένα κομμάτι που η συνεργασία με τους Justice ακούστηκε παντού, έχτισε τον μύθο και των δύο σχημάτων, το μύθο της Ed Banger, το μύθο του συγκεκριμένου ήχου στις αρχές των zeroes. Για πάντα. Θυμήσου το: 



Στη συνέχεια ήρθε και ο πρώτος τους δίσκος. Attack, Decay, Sustain, Release. Οργασμός. Δέκα tracks, ένα προς ένα. Sleep Deprivation, I Got This Down, It's The Beat, Hustler, Tits & Acid etc etc etc. Και κάπου εκεί τους άφησα. Λίγο η αποχή λόγω στρατού, λίγο η αλλαγή στα ακούσματα μου, πλέον μου φαινόταν πολύ acid-άκηδες. Στο Whorl λοιπόν κάνουν στροφή. Μουσική για το διάστημα. Αλλά όχι το ambient space του Nicolas Jaar ή το disco space των Hans-Peter Lindstrøm και Prins Thomas. Κάνουν και τα δύο μαζί. Και ambient και space. Και σαμπουάν και κοντίσιονερ.  Το κάνουν δικό τους όμως. Είναι live ηχογραφημένο στην έρημο Analogia του πλανήτη Be4tlεss312, άλλωστε. Επίσης οι τίτλοι των tracks παραπέμπουν σε διαστημικές αναφορές. Dandelion Spheres, Z Space, Casiopeia. To album λειτουργεί συνοδευτικά. Δεν αποζητά την προσοχή σου και λίγα tracks θα ξεχωρίσεις από το πρώτο άκουσμα, μπορεί να το βρεις και βαρετό αλλά νομίζω στη συνέχεια θα σε κερδίσει περισσότερο. Σε ένα δίκαιο κόσμο το Whorl θα ήταν το soundtrack του Captain Harlock τριάντα χρόνια μετά. Διαστημικές αναφορές έχει και το visualization που έφτιαξαν οι Jack Featherstone και Hans Lo από ένα δικό τους παλμογράφο *Oscilloscope* ειδικά για το album των SMD. Ολόκληρο το ηχητικό, και οπτικό αποτέλεσμα εδώ: Τέχνει. Τέχνη.



Personal favourites: Dandelion Spheres, Sun Dogs, Hypnick Jerk,  ZSpace, Calyx, Tangents,  Iron Henge, Casiopeia.

Points: 84/100

Στο δεκαέξι (παραδοσιακά πλέον θέση electronica) του 2013 οι Darkside με το Psychic, και του 2012 ο Yppah με το Eighty One.



Ως τώρα στη blogovision2014:



#17. Damon Albarn ‎– Everyday Robots

#18. Liars ‎– Mess

#19. Elbow – The Take Off And Landing Of Everything

#20. Fauve ≠ – Vieux Freres–Partie 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου